Tarih : 05.06.2020
T.C. Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan 4 Haziran 2020 tarihli ve 2020/1 sayili Ithalat Genelgesi yayimlanmistir.
Ekte bir örnegi sunulan Genelge’de özetle asagidaki konulara yer verilmistir.
- Ithalat bedelleri
Ithalatçi ile ihracatçi arasindaki sözlesmeye ve uluslararasi kurallar ile bankacilik teamüllerine göre bankalar araciligiyla döviz veya Türk lirasi (TL) olarak ödenir.
- Ödeme sekilleri
Ithalat islemleri “Akreditifli Ödeme”, “Vadeli Akreditifli Ödeme”, “Vesaik Mukabili Ödeme”, “Mal Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Akreditifli Ödeme”, “Kabul Kredili Vesaik Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Mal Mukabili Ödeme”, “Pesin Ödeme” ve Banka Ödeme Yükümlülügü (BPO) yöntemlerine göre gerçeklestirilir.
- Ithalat bedellerinin ödenmesi
Banka kaynaklarindan, Ithalatçiya ait Döviz Tevdiat Hesabi (DTH)’ndan, Ihracatçi adina Türkiye’de açilan DTH’ye veya TL mevduat hesabina yatirilmak suretiyle kredi kartindan, ithalatçi tarafindan ihracat bedeli oldugu beyan edilen alisi yapilmamis ihracat bedelinden, sermaye hareketlerine iliskin hükümler çerçevesinde saglanan kredilerden karsilanmak suretiyle ödenebilir.
- Faktoring islemleri
Türkiye'de yerlesik faktoring kurulusu ile ihracatçi firma arasinda imzalanan faktoring sözlesmesi kapsaminda faktoring kurulusu tarafindan ithalden önce ithalatçi firma adina yurt disina transferi gerçeklestirilen tutarlar, ithalat ve ihracat faktoring sözlesmelerinin transferi gerçeklestiren bankaya ibrazi kaydiyla pesin ödeme olarak dikkate alinir.
- Transit Ticaret
Transit ticaret alis bedellerinin ödenmesinde ithalat bedellerinin ödenmesinde esas olan kurallar geçerlidir.
Hazine ve Maliye Bakanligi’ndan: 04.06.2020
ITHALAT GENELGESI
(2020/1)
Ithalat bedelleri
MADDE 1 – (1) Ithalat bedelleri, Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Karar, bu Karar’a iliskin 2008/32-34 Sayili Teblig ve Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan bunlara ek olarak yapilacak düzenlemeler çerçevesinde ithalatçi ile ihracatçi arasindaki sözlesmeye ve uluslararasi kurallar ile bankacilik teamüllerine göre bankalar araciligiyla döviz veya Türk lirasi (TL) olarak ödenir.
Ödeme sekilleri
MADDE 2 – (1) Ithalat islemleri uluslararasi kurallar ve bankacilik teamülleri çerçevesinde; “Akreditifli Ödeme”, “Vadeli Akreditifli Ödeme”, “Vesaik Mukabili Ödeme”, “Mal Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Akreditifli Ödeme”, “Kabul Kredili Vesaik Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Mal Mukabili Ödeme”, “Pesin Ödeme” ve Banka Ödeme Yükümlülügü (BPO) sekillerine göre gerçeklestirilir.
Ithalat bedellerinin ödenmesi
MADDE 3 – (1) Ithalat bedelleri;
-Banka kaynaklarindan,
-Ithalatçiya ait Döviz Tevdiat Hesabi (DTH)’ndan,
-Kredi kartindan,
-16 Ocak 2020 tarihli Ihracat Genelgesinde yer alan mahsup islemlerine iliskin kosullarin saglanmasi kaydiyla, ithalatçi tarafindan ihracat bedeli oldugu beyan edilen alisi yapilmamis ihracat bedelinden,
-Sermaye hareketlerine iliskin hükümler çerçevesinde saglanan kredilerden karsilanmak suretiyle ödenebilir.
(2) Bankalarca ithalat bedelinin ödenmesini teminen çek düzenlenemez.
(3) Bedeli kredi karti ile ödenen ithalat islemleri 2 Mayis 2018 tarihli Sermaye Hareketleri Genelgesi hükümleri çerçevesinde sonuçlandirilir.
(4) Ithalat bedeli, ihracatçi adina Türkiye’de açilan DTH’ye veya TL mevduat hesabina yatirilmak suretiyle ödenebilir.
(5) Mal mukabili ithalatta firmalarin mal bedelinin transferine iliskin talepleri firmanin yazili olarak beyan edecegi gümrük beyannamesi tarih ve numarasina istinaden bankalarca yerine getirilir.
(6) Bankalarca aracilik edilen ithalat ödemeleri kapsaminda firmalarca talep edilmesi halinde bu ödemelere iliskin bilgileri içeren bir yazi veya Ticaret Bakanliginca yapilan düzenlemeler çerçevesinde olusturulan Belge ID bankalarca firmalara verilir.
(7) Vadeli akreditif, kabul kredili, mal mukabili ve Banka Ödeme Yükümlülügü (BPO) ödeme sekline göre yapilan ithalatta, firmalarin beyanina istinaden görünmeyen islemlere iliskin hükümler çerçevesinde faiz transferi yapilabilir.
(8) Bu madde kapsaminda gerçeklestirilecek islemlerde KKDF hükümleri saklidir.
Üçüncü ülkelerdeki bankalar nezdinde akreditif açilmasi
MADDE 4 – (1) Bankalarca, Türkiye disindaki bir ülkeden diger bir üçüncü ülkeye mal ithalati yapacak yurt içinde veya disindaki firmalar lehine bankacilik teamüllerine göre bedelleri kendi kaynaklarindan veya firmalarin hesaplarindan karsilanmak üzere üçüncü ülkelerdeki (serbest bölgeler dahil) bankalar nezdinde akreditif açilabilir ve uluslararasi kurallara göre mal bedeli için transfer yapilabilir. Faktoring islemleri
MADDE 5 – (1) Türkiye'de yerlesik faktoring kurulusu ile ihracatçi firma arasinda imzalanan faktoring sözlesmesi kapsaminda faktoring kurulusu tarafindan ithalden önce ithalatçi firma adina yurt disina transferi gerçeklestirilen tutarlar, ithalat ve ihracat faktoring sözlesmelerinin transferi gerçeklestiren bankaya ibrazi kaydiyla pesin ödeme olarak dikkate alinir.
Transit Ticaret
MADDE 6 – (1) Transit ticaret alis bedellerinin ödenmesinde ithalat bedellerinin ödenmesinde esas olan kurallar geçerlidir.
Yürürlükten Kaldirilan Mevzuat
MADDE 7 – (1) 23.07.2009 tarihli 2009-GNL-1 sayili Ihracat ve Ithalat Genelgesi yürürlükten kaldirilmistir.
Yürürlük
MADDE 8 – (1) Bu Genelge Hazine ve Maliye Bakanligi internet sitesinde yayimlandigi tarihte yürürlüge girer.
Yürütme
MADDE 9 – (1) Bu Genelge hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanligi Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlügü yürütür.
|